Alfa – en bild av idrottens historia

(Några rader om Alfa-bildernas förebilder)

Vi som var knattar på 50-talet minns Alfa-tabletterna med nostalgisk förtjusning. Fast det är förstås inte tabletterna som får nostalgin att frodas, det är samlarbilderna som låg i Alfa-askarna, som gör askarna så minnesrika, så oförglömliga.

I varje ask låg en liten porträttbild med någon av den tidens idrottshjältar. På bildens baksida kunde man läsa några rader om den avbildade; om ålder, klubb, yrke och idrottsliga talanger.

Mer behövdes inte för att de avbildade skulle bli avgudade.

Alla idrottsintresserade grabbar samlade Alfa-bilder. På skolrasterna gjorde vi vårt bästa för att byta bort våra dubletter – tjejerna i klassen hade vi inte tid med. De stod i ett annat hörn av skolgården och bytte filmisar med varandra.

Att samla Alfa-bilder slet hårt på veckopengen – särskilt som vi inte hade någon veckopeng på 50-talet! Det sägs att 1.700 idrottshjältar ingick i Alfas sortiment. Ingen veckopeng i världen hade varit stor nog för att få ihop en sådan samling – och inga tänder i världen hade klarat av att äta upp de tablettmängder som en komplett Alfa-samling krävde.

Jag minns Alfa-tabletten som en fruktigt, syrlig godsak med god smak. Men när jag nu läser baksidestexten på en gammal ask, låter det som om det vore rena rama medicinen. Alfa-pastillen sägs vara en ”effektiv halspastill synnerligen välgörande vid hosta, heshet och irritationer. Rekommenderas till dagligt bruk för alla”.

Folkhemsfamiljen hade knappast råd med dagligt Alfa-bruk. Mina föräldrar fick mig att istället satsa på de svartvita bilder på idrottsstjärnor, som då såldes i 10-pack (eller var det 5-pack?) utan tabletter. Mer bilder för pengarna, och mindre hål i tänderna... Det var idrottsbilder med lokala storheter som Gösta Brännström och världsartister som Vsevolod Bobrov, Tamara Press och Emil Zatopek – för att nämna några få ur mängden.

Med en gummisnodd runt mina idrottsstjärnor gick det lika bra att förvara dem i fickan som Alfa-bilderna – fast riktigt lika fint som riktiga Alfa-bilder var det förstås inte...

Lika fin var inte heller Pipaluk – en tablettask som försökte ta upp konkurrensen med Alfa. Pipaluk förpackades i en mörkblå ask med en eskimå på framsidan. I asken fanns också en bild på en idrottsstjärna, tillsammans med tabletter med kolasmak. Trots att Pipaluk många gånger hade bättre bildkvalitet än Alfa-askarna, kunde Pipaluk inte mäta sig med Alfa... och vem minns Pipaluk idag? Det är väl bara jag!?

Alfa-bilderna blir däremot aldrig bortglömda av oss som var med och lekte på 50-talet.

Jag minns särskilt en Alfa-ask som jag köpte i Lisas kiosk vid Hagaparken i Umeå. På vandringen hemåt öppnade jag asken och hittade en bild av en fotbollspelare från Sundsvall som hette Lennart Forsberg – som jag!

Baksidan visste berätta att Lennart Forsberg kallades ”Foppa”! I det ögonblicket fick också jag ett smeknamn, som hos somliga lever kvar än idag... låt vara att några har förvanskat det till ”Fjompen”, men vem bryr sig... Jag var i alla fall stolt över att bli ”Foppa” bland kompisar, så stolt att jag t o m skrev ”Foppa” på hockeyhjälmens baksida... det gjorde mig inte till en bättre hockeyknatte, det kändes bara så...

Den tidens hockeyhjälmar, såg förstås inte ut som dagens. Det här utspelade sig ju långt innan Tumba – som då fortfarande hette Johansson — lanserade sin SPAPS-hjälm. Dubbel-Nisse Nilssons vita VM-hjälm var inte heller påtänkt.

För att få en hum om hur hockeyhjälmarna såg ut på den tiden, finns det som tur är gamla Alfa-bilder att betrakta. Skydd för pannan, skydd för tinningarna och skydd för bakhuvudet var gott nog på 50-talet.

Det var länge sedan – men moderna tider med modern teknik har gett de gamla Alfa-bilderna nytt liv. Inte nog med att efterapningar, som även de kallas Alfa-bilder, finns att köpa – tack vare Internet kan de knattar från 50-talet som nu är i 60-årsåldern, fortfarande samla på Alfa-bilder.

Från början nöjde jag mig med idrottare med anknytning till Västerbotten. Arne Larsson och Gösta Nordahl hade jag ju sett på Kamratvallen i Holmsund, Lill-Einar Rönnskär hade jag sett på Norrvalla i Skellefteå. Hockeyspelare som ”Acka” Andersson hade jag sett på bild i landslagssammanhang.

Ganska snart blev samlingen ganska stor– plötsligt väcktes tanken att försöka få ihop en komplett samling! Jag är en bit på väg – men om du klickar på länkarna till höger, förstår du att det fortfarande finns hål att fylla igen.

Samlandet fortsätter med andra ord... om fyra år är jag pensionär. Jag tar för givet att pensionen ska räcka till fortsatt Alfa-samlande. Den lär i alla fall vara större än 50-talets obefintliga veckopeng.

Lennart Forsberg
(som själv aldrig varit idrottsstjärna, men väl orienterare sedan 1960)

Nedtecknat i februari 2008

Lennart@ordbanken.se
 

Fotboll
Alfa 1949
Alfa 1950-51
Alfa 1951-52
Alfa 1953-
Alfa, VM 1958

Hockey
Alfa 1955-56
Alfa 1956-57
Alfa 1957-58
Alfa 1958-60
Alfa 1961

Alfa, boxning
Ingemar Johansson

Alfa, olympiad
OS 1952

Dubbletter
Fotboll
Hockey
Övrigt

Dessa saknas
Eftertraktade bilder