Glada damer roar sig på De Gamlas Fest 1956.Åren 1947 till 1962 anordnades De Gamlas Fest på Gammlia – en tillställning för trivsamt umgänge och lättsam underhållning.

Stans gubbar och gummor skulle kort sagt ha kul på De Gamlas Fest.
– Vi tänker på våra gamla alla dagar. Den här söndagen på Gammlia är bara lite festligare än alla andra, sa Henry Forsberg ofta. Det var han som höll i trådarna under alla år.

– Man får rulltårta till kaffet, även om man inte är religiös, brukade han också säga.

Hur kan jag då veta det? Jo, som en av Henry Forsbergs söner lärde jag mig tidigt att leva med De Gamlas Fest. Jag föddes 11 dagar före den första festen!

Första året – 1947 – anslog stadsfullmäktige 1.500 kronor för arrangemanget. Inte mycket kan man tycka – men i dagens penningvärde blir det 25.000 kronor. Det låter lite bättre.

Festligheterna på Gammlia dokumenterades av fotografer, vars kameraskott ställdes ut i museet för att sedan – förmodligen – bli undanstoppade i något av museets förråd.

Henry Forsberg försökte på olika sätt uppmärksamma de tidstypiska porträtten, utan att få gehör för sina tankar.

Med den här webbplatsen lyfter jag fram några av de gamla fotografierna, bilder som jag hittat i familjens byrålådor.

Vissa årtal i webbhuvudet – 1951, 1956, 1957, 1960 – rymmer massor med bilder, andra är mer sparsmakade. De flesta bilderna saknar bildtexter – det är inte lätt att identifiera de avbildade efter så här många år.

Själv var jag ju bara en s k busspojke när det begav sig. Stans gamla fick min hjälpande hand på bussen mellan ålderdomshemmet och Gammlia. Det är jag som står med uppdragna axlar utanför bussen på bilden från 1960.

Nu är jag själv gubbe, nästan dubbelt så gammal som min pappa var när han drog igång De Gamlas Fest. Men man glömmer inte forna tiders gubbar och gummor, bara för att man själv blir äldre...

Klicka på årtalen i webbhuvudet och ta en titt du också. Klicka sedan på bilderna om du vill se en större version. Kanske känner du också igen någon?

Hör i så fall gärna av dig!


Lennart Forsberg
(nerskrivet i januari 2010)