Detta hände också 1947

Den 1 januari 1947 infördes personnumren i Sverige.

Den 1 januari 1947 utnämndes Holmsund till köping.

Den 3 januari 1947 kom de första nylonstrumporna till Sverige med flyg från USA.

I början av januari 1947 beslutades att ett nytt läroverk skulle byggas i Umeå och det på samma plats som det gamla. Ett förslag att lägga det nya läroverket på Fridhem förlorade med röstsiffrorna 20 mot 8.

Prins Gustav Adolf omkom i en flygolycka den 26 januari 1947. Flygplanet störtade på Kastrup i Köpenhamn.

I slutet av februari 1947 kom ecklesiastikminister Josef Weinje till Umeå. Han sa sig vara tilltalad av tanken på ett universitet i staden.

Den 11 juni 1947 presenterade SAAB sin första bilmodell, SAAB 92.

Under 1947 började många hushåll ersätta sina vedspisar med elspisar med reglerbar värme. Även kylskåp började användas.

1947 tilldelades Hörnefors-sonen Gunnar Nordahl Guldbollen som Sveriges bästa fotbollsspelare.

1947 bytte släggkastaren Erik Johansson efternamn till Umedalen. Samma helg som De Gamlas Fest arrangerades för första gången diskvalificerades han på livstid för att ha kastat med en för lätt slägga.

Hantverksföreningen i Umeå firade sina första 100 år i augusti 1947.

Karl-Ragnar Åström i Brännland konstruerade 1947 den första svenska frontlastaren för jordbrukstraktorer.

1947 inleddes trafiken mellan Vasa och Umeå med ångbåten Pörtö.

Den 4 november 1947 blev det förbjudet att köra bil på söndagar, för att minska bensinimporten.

Sveriges Radio per television, sa Lennart Hyland när han den 28 november 1947 ledde det första försöket att sända television i Sveige.

Damer på plats för att se folkdansarna uppträda 1947. Bild från VK.Den 13 juli 1947 arrangerades De Gamlas Fest i Umeå för första gången. Arrangörerna försökte engagera Delsbostintan, men hon var upptagen... så istället fick fru Laila Rasch från Rundvik bjuda på bygdemål enligt programmet.

Stans gubbar och gummor var – att döma av vad tidningarna skrev – mycket nöjda med allt som bjöds. Det enda som det klagades på var vädret, som tvingade de festsugna att mestadels hålla till inomhus.

Vill du veta vad Västerbottens Folkblad skrev om evenemanget? Klicka i så fall på rubriken om den lyckade Gammliafesten.

1947 hade stan 15.000 invånare – av dem var 1.000 personer äldre än 65 år. Många av dem mötte upp på Sävargården och De Gamlas Fest, när 300 gubbar och gummor lät sig väl smaka av kaffe med dopp och lättsam underhållning.

Gästerna förevigades också av stans fotografer – förutom de tre lokaltidningarna engagerades den etablerade fotofirman Foto Bewe.

På den här sidan återges tre fotografier, som publicerades i programmet för 1948 års De Gamlas Fest. Idag är det anonyma åldringar utan namn – om inte du känner igen dem eller kan ge en ledtråd?

Vad är det som gamlingarna på bilderna ler åt? Kanske åt Grisbacka Folkdanslag, som trotsade vädret och uppträdde utomhus.

Inne i Sävargården uppträdde – förutom Laila Rasch från Rundvik – även en ungdomskör från Jakobstad.

Underhöll gjorde även den f d rektorn Johannes Hallbäck, som deklamerade K.A Melins berättelse om Tjuv-Kalle och länsmannen.

Många av gästerna uppskattade också Elon Dufvenbergs närvaro – han var inte bara redaktör på Västerbottens Folkblad, han var också stadsfullmäktiges ordförande...

Att få skaka hand med en så mäktig man och t o m få växla några ord med honom om livets vedermödor uppskattades av 1947 års gubbar och gummor.
Kaffe med dopp bjöds på andra våningen i Sävargården.