Detta hände också 1950

Den 5 februari 1950 vann Sverige VM-stafetten på skidor i Rumford, mycket tack vare IFK Umeås Martin Lundström som på tredje sträckan hämtade in och drog ifrån det då ledande finska laget.

Den 23 mars 1950 meddelade Umebladet att Holmsund fått sitt första varuhus, i och med att Konsum öppnat butik i centrum.

Den 31 mars 1950 invigdes Yrkeskolan i Umeå av landshövding Elof Lindberg.

När subventioneringen av kaffe slopades i maj 1950 höjdes priset till 3 kronor och 35 öre per kilo.

1950 vann Milans Gunnar Nordahl – med rötter i Hörnefors – skytteligan i italienska Serie A.

Den 22 maj 1950 uppvaktades statsrådet Josef Weijne av Umeås högskolekommitté, som då presenterade förslaget om en kommunal högskola på Gammlia. Längre än så kom aldrig drömmen om "akademin i storskogen".

Den 26 maj 1950 beslutade riksdagen att förbjuda skolagan. Riksdagen beslöt även att införa nioårig skolgång.

Västerbottens-Kuriren fyllde 50 år 1950. Som ett led i firandet avtäcktes den 1 juli en staty på Rådhusesplanaden föreställande tidningspionjären Gustav Rosén.

Sverige vann bronset vid fotbolls-VM i Rio de Janeiro 1950. I bronslaget spelade bl a Hörnefors-sonen Knut Nordahl.

Kung Gustav V avled den 29 oktober 1950.

Den 17 november 1950 presenterades ett nytt material, en s k reflex, som vid presentationen förväntades få stor betydelse för den framtida trafiksäkerheten under dygnets mörka timmar.Gamla umebor i väntan på trollkarlen Koski 1950 – bild från VF.Den 30 juli 1950 var det åter dags för De Gamlas Fest på Gammlia – med ett program med plats för sång, musik och trollkonster.

Alla, inte bara de tillresta körgossarna från Själevad och trollkarlen Koski – som i själva verkligheten var handelsresande och hette Arthur Fors – fick rikligt med applåder och hurrarop.

Underhållarna i all ära, men fikat var inte heller odumt, som det ibland brukar heta i våra trakter... Och som synes av herren till vänster "drack man borti fate" även när man bjöds på kalas 1950.

Välkomstorden 1950 levererades av musikhandlare Thure Melander
. Han gjorde det genom att berätta litegrann om livet i stan de första åren på 1900-talet.

Då hade Umeå börjat återhämta sig efter den stora stadsbranden och vattenledningen hade just avlöst vattentunnan, som åkte runt stan och erbjöd vatten för 5 öre hinken, sa Melander.

Han berättade även att dragonregementet flyttat hit och att I 20 kom strax efter – med många slagsmål mellan kavallerister och infanterister som ett resultat av rivaliteten.

– Stan har haft en fin utveckling under de senaste 50 åren. Och det är ni som stan ska tacka för att stan blivit så fin, sa Melander också.

Andra gamlingar – som inte alls kände sig gamla – mindes andra ögonblick i staden. Vid ett fikabord kom poliskonstapeln Ljung på tal. Det var en stor och kraftig karl som hellre släpade bråkmakarna hem till gumman än in i finkan.

– Och tänka sig, sas det också vid ett bord. I början av 1900-talet ville ingen bo på Haga. Järnvägen genom stan var ju inte bara i vägen – den var också mycket störande, tyckte man på den tiden.

Visst är det nästan så att man känner igen modernare tiders debatter om Botnia-banan!?

1950 års De Gamlas Fest var i sanning ett kalas i trivsamhetens tecken. En och annan var så nöjd att det skrevs insändare i Västerbottens-Kuriren efteråt...