Detta hände också 1951

Den 16 maj 1951 beslöt riksdagen att utöka den lagstadgade semestern från två till tre veckor. Den nya lagen började tillämpas 1953.

Den 25 maj 1951, beslöt regeringen att ge Umeå det eftertraktade femte exemplaret av allt svenskt tryck.

Dagen efter regeringens beslut om det femte exemplaret, fick Umeå 100.000 kronor av stiftelsen Seth Kempes minne – pengar som reserverats till den stad som skulle få de åtråvärda böckerna.

Den 31 maj 1951 slogs Umebladet ihop med Skelleftebladet och Norrbottens Allehanda och blev Nordsvenska Dagbladet.

1951 vann hörneforsaren Gunnar Nordahl den italienska ligan – och skytteligan – med sitt lag Milan AC.

1951 flyttade Elverket från Moritzska gården till det nybyggda huset vid Tegsbrons norra fäste.

Mitt i sommaren 1951 anlände en järnvägsvagn full med böcker till Umeå. Det var den första leveransen av det s k femte exemplaret som fick lagras på museet eftersom stans bibliotek inte var redo att ta emot lasten.

1951 års Umespel på Gammliavallen fick fint besök. I regnväder såg 2.300 personer Llooyd LaBeach, Herb McKenley och George Rhoden göra topptider på 100 m, 200 m och 400 m.

I slutet av augusti 1951 öppnade museichefen Gunnar Westin och stadsfullmäktiges ordförande Elon ett paket med böcker ur leveransen av det femte exemplaret. De såg en arbetsbok för dykare, en motbok och en bok med svarta änglar – sedan la de ihop paketet med ett besviket konsterandet:
– Det här talar vi inte om för någon!Dukade långbord vid museet på De Gamlas Fest 1951.Den 5 augusti 1951 arrangerades De Gamlas Fest på Gammlia.
Enligt programmet skulle Umeå Sångarförbund uppträda, men ett sent återbud tvingade arrangören att försöka finna en ersättare.

Henry Forsberg – som höll i De Gamlas Fest under alla år – råkade då se en annons som berättade att Melody Girls skulle uppträda på Erikslund dagen före De Gamlas Fest. Erikslund var en nöjespark vid Östra Kyrkogatan i den park som fortfarande finns kvar vid bensinmacken Preem.
– Uppträder de i Umeå dagen före, kanske det övernattar på hotell i stan, tänkte Henry och gav sig ut på cykeltur till de elva hotell som då fanns i stan i hopp om att finna Melody Girls.

På Hotell Duncker på Sveagatan fick han napp.
– Jag har sett att ni ska uppträda på Erikslund på lördag, jag undrar om ni kan tänka er att sjunga på De Gamlas Fest på söndag också, frågade han.
– Det är klart vi kan, sa de tre flickorna med en mun.

Och det var inga flickor vilka som helst... de blev med tiden mycket kända operasångerskor — det var Busk Margit Jonsson, Kerstin Meyer och Kerstin Forsmark – den senare med Umeå-anknytning. Klicka på bilden om du vill se den i större format.

Så gick det till när De Gamlas Fest fick sina kanske finaste artister någonsin – fast det visste ju ingen när de uppträdde på Gammlias musikpaviljong 1951.

Populära uppträdanden gjordes även av Fiol-Pelle från Örnsköldsvik och Umeå NTO:s folkdanslag. Välkomsttalaren Elon Dufvenberg formulerade några dagar efter festen sina intryck i Västerrbottens Folkblad under signaturen Finis.

Fotografier från festen vittnar också om många förnöjsamma gäster på De Gamlas Fest. Synd bara att vi idag inte vet vad de vackra och skarpa karaktärerna heter.

Nedan syns ett axplock bilder från De Gamlas Fest 1951.
Klicka på bilderna om du vill se större versioner.
Känner du igen någon av gamlingarna?
Tala i så fall gärna om det
.