Detta hände
också 1952

SM-veckan på skidor 1952 arrangerades av IFK Umeå med Umåker som skidstadion.

Vid vinter-OS i Oslo ingick Martin Lundström, IFK Umeå, i det stafettlag som tog bronsmedaljen. Bronsmedalj fick även Göte Almqvist, Skellefteå AIK, som då spelade i ishockeylandslaget Tre Kronor.

1952 stängdes den fallfärdiga hoppbacken på Hamrinsberget av för gott.

Prinsessan Sibylla besökte skolköksseminariet i Umeå den 12 mars 1952.

Den kungliga Eriksgatan kom till Umeå den 20 juni 1952.

Midsommarhelgen 1952 uppträdde swingartisten Alice Babs på Teg.

I början av juli 1952 mellanlandade den olympiska elden i Umeå – på väg till OS i Helsingfors.

Vid OS i Helsingfors ingick Gun Röring, Umeå, och Evy Berggren, Skellefteå, i det lag som vann guld i truppgymnastik. Guld fick även Folke Fröhlén från Umeå som ingick i laget som segrade i fälttävlan.

I augusti 1952 togs det första spadtaget till det som senare skulle bli Spektrumhusen.

I slutet av september 1952 visades Holmsunds nya vattenverk upp för pressen. En dryg månad senare stod vattentornet klart.

Den 18 december 1952 bildades Kommittén för landsmåls- och ortnamnsundersökningar i Umeå.Johannes Johansson, 82, och Maria Dorsch, 88, roar sig (från VF).Den 17 augusti 1952 anordnades De Gamlas Fest på Gammlia med ett program i stil med tidigare års fester.

1952 års välkomsttal hölls av borgmästare Arne Fallenius.
– Fast jag är ju lite för ung för ett sådant här uppdrag. Men mina brister är ju lätta att reparera med tiden, sa Fallenius och räknade ut han skulle klara åldersgränsen för De Gamlas Fest 1975.

Bland de uppträdande utmärkte sig Gunnar Karlsson mer än de flesta – han musicerade utan instrument! Han slog istället an takten med två bordsknivar mot huvudet.

– Månne den skallen stoppar till 65 år. Hin tro´t sa Rellingen, formulerade sig signaturen Marja i Västerbottens-Kuriren.
Klicka på rubriken om du vill läsa hela referatet.
Äldst på 1952 års fest var förmodligen fru Sundström med sina 89 år, men Maria Dorsch med sina 88 år kom inte långt efter. Hon hade varit med på flera av de tidigare festerna och tänkte fortsätta gå på Henry Forsberg-festerna – som hon kallade dem – så länge benen bar till Gammlia. Detsamma tänkte fruarna Hulda Pettersson, Mia Jonsson och Lina Jonsson.

Ingen av dem sa sig heller förstå sig på dem som hävdade att De Gamlas Fest skulle vara ett opassande arrangemang ur religiös synpunkt.

De lät sig alla bli underhållna av allt som bjöds, kanske framför allt av Umeå NTO:s teateramatörer som framförde ett avsnitt ur lustspelet "Solstrålen på Björknäs".

Till vänster är det fruarna Teckla Granberg, Anna Andersson, Hildur Lundström, Lina Olsson och och Vendla Dahlroth som ler i kapp.