Detta hände också 1955

Den 12 maj 1955 invigdes Husliga seminariet. Tal hölls av statsminister Tage Erlander, bland de närvarande fanns även prinsessan Sybilla. Vid invigningen läste även den unga författarinnan Sara Lidman sin dikt ”Sång till brödet”.

Den 23 maj 1955 gjorde Korsholm II sin första tur över Kvarken, en vecka senare än planerat på grund av svåra isförhållanden.

1955 vann Gunnar Nordahl med rötter i Hörnefors den italienska ligan med sitt lag Milan AC. Han vann även skytteligan i Serie A det året.

Den 1 juli 1955 slutade Västerbottens-Kuriren med annonser på första sidan.

Den 5 juli invigdes Restaurang Bågen i det som då kallades Larco-huset (och numera kallas Bågenhuset). Maträtterna beställdes med olikfärgade kulor som matades in i den väggfasta menyn.

Den 26 juli 1955 uppvisningsboxades Ingemar Johansson på Sollidens dansbana vid Hamrinsberget.

Den 2 september 1955 uppträdde Anna Belle Lee på Barnens Dag – några år senare gifte hon sig och blev skeppsredarfru Broström.

Den sista september 1955 avskaffades motboken.

Den 12 oktober 1955 visades en modell av Folksamhuset upp – den byggnad som fortfarande står kvar på Västra Esplanadens västra sida. Husets innetorg ska heta Spektrum, meddelade initiativtagarna – för att sedan ändra sig och kalla innetorget för Fokus eftersom Larco-husen la beslag på namnet Spektrum den 25 november.

Den 22 oktober 1955 debatterades det på Norrlands Nation i Uppsala – ett universitet i Norrland var ämnet för dagen.

Tegs centralskola invigdes den 30 oktober 1955.

Den 25 november bytte Larco-huset namn till Spektrumhuset. Det hus som de flesta numera kallar Bågen-huset.”Acka” Eklund, gammal fotbollsmålvakt på De Gamlas Fest 1955.De Gamlas Fest 1955 anordnades på Gammlia den 7 augusti. Det regniga vädret tvingade arrangörerna att flytta tillställningen inomhus, till Sävargårdens gillesal.

Stadsfullmäktiges ordförande, Elon Dufvenberg, tog i sina välkomstord upp några pensionärsnära frågor:
– Om pensionärerna på Hagaborg ovillkorligen skulle oroa sig för något, så finns absolut ingen anledning att frukta väsentligt höjda inackorderingspriser, sa han bland annat.

– Jag gillar inte pensionärshemmen som en slags tillflyktsort för de gamla. Jag tycker att de borde få bo som vanliga människor i vanliga hyreslägenheter – eller där de är vana att bo och trivas, sa han också.

Det var ord som fick de festande att applådera.

Applåder fick även Umeå Sångarförbund under ledning av Åke Byström och sångerskan Christina Öqvist, även om deras applåder inte kunde mäta sig med Kjell Gunnar Ekströms. 6 år gammal och knappt en tvärhand hög lyfte han dragspelet och rev igång ”Den glade rallaren” och ”Spiskroksvalsen”.

Hans spelglädje gav de festande och Västerbottens Folkblads utsände en solig söndag. Klicka på rubriken om du vill läsa artikeln.Elon Dufvenberg, stadsfullmäktiges ordförande, i samtal med en av de äldre damer som besökte De Gamlas Fest 1955.Här följer några fler bilder från De Gamlas Fest 1955.
Klicka på bilderna om du vill se större versioner.
Känner du igen någon av gamlingarna?
Tala i så fall gärna om det
.