Detta hände
också 1959

Den 7 januari 1959 startade Medicinska högskolan i Umeå. Därmed inledde också de första blivande läkarna sina studier i Umeå.

Den 20 januari 1959 landade Louis Armstrong på flygfältet i Nordmaling, för att senare på kvällen uppträda i Sporthallen i Umeå.

Den 23 januari 1959 bytte Hermansonska gården namn och blev Lars Färgares, efter färgaren Lars Strandberg, som verkade i huset när det stod i Trångsund intill nuvarande Tegsbron.

I mars 1959 började Marion – världens största grävskopa – gräva ur Ytterhiskeforsen för att skapa bättre förutsättningar för Stornorrfors kraftverk. Massorna formade Bölesholmarna som de ser ut än idag.

Den 13 mars 1959 beslutade riksdagens första kammare att ett flygfält ska byggas i Alvik utanför Umeå.

Den 14-22 mars 1959 arrangerades SM på skidor i Skellefteå. Assar Rönnlund, IFK Umeå, tog sitt första SM när han vann 3-milen.

I april 1959 togs Umeå Rättsläkarstation i bruk – det var då den tredje rättsläkarstationen i landet.

Den 3-4 april 1959 firade Umeå sångarförbund sina första 50 år.

Den 10 maj 1959 fyllde Köpmannaförbundet 50 år.

Den 9 juni 1959 invigdes Västerbottens läns sjuksköterskeskola.

Den 23 juni 1959 vann Helge Linden en tävling om utsmyckning av Storrnorrforsens kraftverk. Lindens skapelse bar namnet ”Vårbrytning”.

Den 5 juli 1959 firades 150-årsminnet av Joakim Zakaris Duncker.

Den 13 september 1959 invigdes Stornorrforsens kraftverk av prinsessan Sibylla.

1959 blev Scharinska villan kårhus för studenterna i Umeå.

Den 9 november 1959 inleddes arbetet med att bygga ett flygfält utanför Umeå.

Den 14 november 1959 invigdes Grisbacka nya folkskola.

Den 24 december 1959 visades "Kalle Anka och hans vänner" för första gången i svensk television.

I slutet av december 1959 har Umeå 21781 invånare.I väntan på kaffet under De Gamlas Fest 1959.De Gamlas Fest på Gammlia anordnades för trettonde gången den 23 augusti 1959.

Välkomstorden levererades som så ofta på De Gamlas Fest av stadsfullmäktiges ordförande Elon Dufvenberg. Han berättade om vad som var på gång i stan, men vände sig också med en vädjan direkt till de festande:
– Jag skulle vilja att ni pensionärer utser en representant som kan hålla kontakt med stadens ledning. Ni behövs när stora frågor ska diskuteras, men era röster behövs också när vi diskuterar var en extra parksoffa ska placeras, för att trötta ben ska få den vila de förtjänar.

 

Dufvenbergs värmande ord möttes naturligtvis med varma applåder denna vackra augustisöndag, då temperaturen steg till 26 grader i skuggan. På bilden till höger (från Västerbottens Folkblad) syns fru Hilda Pettersson, J.A. Sund och Otto Åström. Vill du läsa VF:s berättelse om festen?
Klicka i så fall på rubriken.


Medan kaffet lät sig väl smaka underhöll sångarparet Eva och Jens Åberg. Sjöng gjorde även en grupp ur Umeå Sångarförbund.

Uppträdde gjorde även Lisa Johansson från Vilhelmina. Med stor inlevelse berättade hon om ett annat liv för länge sedan. Hon berättade om skrömta och varsel och om tomtar i stubbar – och hon gjorde på ett sådant sätt att man lite till mans (och kvinns) nästan trodde att allt var sant.

Gamla fotografier från festen tyder på att trivselfaktorn var hög på De Gamlas Fest 1959. Bland dem som trivdes fanns också den legendariska före detta teckningsläraren Maja Beskow. Med stöd från Sävargårdens berömda matmamma Sigrid Holmström framförde Maja pensionärernas varma tack till arrangörerna.Sigrid Holmström ger Maja Beskow en hjälpamde hand.


Nedan hittar du fler bilder från De Gamlas Fest 1959.
Klicka på bilderna om du vill se större versioner.
Känner du igen någon av gamlingarna?
Tala i så fall gärna om det
.