Läs kartan – men läs allt!

I ett av Umeskärmens nummer från 2004 berättade Thomas Eriksson i om sin allra värsta orienteringsmiss. Umeskärmen är som bekant Umeå OK:s klubbtidning – men faktum är att Thomas även berättat om samma miss i en annan klubbtidning! På hösten 1976 avslöjade han sin stora miss i avsomnade OK Björkens klubbtidning Näverluren.

Detta stod att läsa i Näverluren:

Det händee vid Värmlands skol-DM 1968. Tävlingen gick i Degerfors. Efter diverse missar var jag på väg till sjunde kontrollen – en grop modell större. (Du kan se en skiss av kartan här intill). Jag ser genast atrt det finns ett högt berg bara 50 meter bakom kontrollen. – En fin uppfångare, tänker Eriksson och ger järnet.

Mycket riktigt kommer jag till gropen och börjar springa ner för att ta kontrollen. Trots att jag tycker det verkar konstigt med en så djup grop märker jag ingenting förrän botten är nådd – i dubbel bemärkelse. Efter att ha sprungit och letat en bra stund tar sig Eriksson en ordentlig titt på kartan. Han läser kartan bokstavligen och ser att det höga berget bakom kontrollen heter Djupa Hålet!

Eriksson vråker ur sig en massa otryckbara ord och fraser, samtidigt som han påbörjar klättringen uppför den grop han trodde var ett berg. Så här i efterskott har Eriksson fått veta att gropen bildades under istiden, när ett jätteisblock smälte bort. Gropen lär vara en geologisk sevärdhet, ett faktum som Eriksson var lyckligt ovetande om, när han klättrade uppför Djupa Hålets branta, sandiga sluttningar. Nåväl – så småningom hittade han den riktiga gropen – men det var en halvtimme för sent.

Sens moral: Läs alltid kartan, läs också namnen på kartan

THOMAS ERIKSSON

PS! Via Internet kan man idag lära sig mer om Djupa Hålet i Lidetorpsmon. Denna lilla bilden hittades där. Klicka på den och du får lära dig mer om den terräng Thomas irrade i 1968.


 

Senast ändrad 30 december 2004