Även detta har hänt!
En och annan osannolik dråplighet har inträffat i våra skogar:

Hur kan kon ha mage...
Ibland händer det otroliga saker i våra orienteringsskogar. Ibland kan en ko t o m ta sig friheten att käka upp en kontroll. Det inträffade vid en träningstävling i Skellfteå som Norra Västerbotten berättade om den 22 augusti 1949. När en ko käkar upp en orienteringskontroll är det väl löpmagen den har nytta av?

Skidorienteringsminnen
När OK Björken arrangerade SM i skidorientering 1974 publicerade Västerbottens-Kuriren ett och annat dråpligt skidorienteringsminne – bl a i konsten att bli av med sina konkurrenter.

VK berättar om två klubbkamrater – tyvärr utan att nämna några namn, men vi gissar att den ene var Sverker Nygren, Tegs SK? – som på 50-talet fintade sina konkurrenter genom att vid en gård ta av sig skidorna (för att dölja skidspåren för efterföljarna). Med skidor i nävarna sprang de sedan rakt igenom fähuset och vidare in i en foderlada, där hittade de en bakdörr som endast användes sommartid. Snacka om att leka kurragömma...

VK berättar även om IFK Umeås SM-vinst i skidbudkavlen 1937. Mannen bakom den segern sägs ha varit Edvin Janze – trots att han inte åkte i det vinnande förstalaget. Det gjorde däremot skidåkaren Evert Jonsson. På sluttampen av sista sträckan insåg Edvin att landsvägen mot målet vid kyrkan skulle passa Evert perfekt.
– Men för att komma loss, måste du spela hungrig och stanna vid en gård för att be om mat. När du stannar drar jag ut i djupsnön med Stigfinnarna åt de andra favoriterna, sa Edvin.

Så blev det också – Edvin, som själv blev budkavlemästare 1935 – fick med sig bröderna Kjellström från Stigfinnarna och en del andra favoriter ner i några djupa raviner... mer behövdes inte för att Evert Jonsson skulle vinna. Det var hans stora mål den dagen.

Bröt på väg till mallkartan!
När Bo Singman, OK Björken, startade i nattorienteringen Uggleträffen 1967, tvingades han bryta på väg till mallkartan! Längs snitseln till mallkartan (från Skravelsjö och en bit in i Umåker-terrängen) passerade ett sumpigt hål och det sumphålet klev Bo rakt ner i! Hela karln försvann!

När han så småningom fick huvudet ovanför surleran tyckte han sig se ett annat gyttjigt ansikte strax framför sig. Det var Hasse Lindström, I 20, som startat en minut före Bo – han hade sjunkit ner i ett ännu djupare gyttjehål. Med gyttja på sina glasögon och kartor som såg ut som pappersmassa beslöt sig Bo och Hasse för att bryta utan att ens ha sett sina banor.

Dåligt vägval
Lars-Erik Nilsson, Roberstsfors IK, hade många uppdrag som tävlingsledare. I den rollen gjorde han i början av 80-talet sitt allra sämsta vägval. En av Bruksträffens elitlöpare hade traskat till fel startplats, men Lars-Erik räddade honom med skjuts till rätt startplats i sin gamla, gråa Mercedes.

På vägen tillbaks till målområdet tog sig Lars-Erik tid att uträtta sina behov vid vägkanten. Med byxorna nere, fick han en känsla av att något rörde sig på vägen. När Lars-Erik vände sig om såg han att den gamla Mersan hade börjat rulla!!!

Blixtlåset åkte blixtsnabbt upp och Lars-Erik började springa mot bilen. Ju fortare han sprang, desto snabbare rullade bilen... som om den vore styrd av en egen vilja.

Det upptäckte Lars-Erik när han närmade sig den bakre kofångaren, samtidigt som vägen gjorde en kraftig böj. För den böjen struntade den gamla Mersan i! Den rullade i god fart rakt ut i skogen, genom björksly och ris, först när den stötte på en bäck stannade den. Och då stannade den för gott. Tävlingsledarens dåliga vägval tvingade honom att skaffa en ny bil.

Bett i löpningen
Stockaryd stod för den första etappen när O-ringen arrangerades i Småland 1972. Bland dem som då löpte i elitklassen fanns K-H Lindmark, OK Björken. Och han löpte så att han t o m hamnade på löpsedlarna – trots att han bröt den första etappen. K-H blev nämligen ormbiten i skogen!

Vad det var i det ormgiftet kan man undra – men fart på bena fick K-H. När den andra etappen avgjordes blev han fyra och bäste svensk. Även om han inte hamnade på pallen, så hamnade K-H ännu en gång på löpsedlarna.


Rubrik från Smålands Folkblad den 13 juli 1972:


Brått? Brott? Brottning?
Orientering är inte känd som någon våldsam sport – men visst har det hänt att muskler använts – bl a vid DM-tävlingarna i budkavle i Finnforsfallet 1970 och i Sörböle 1971.

I Finnforsfallet kom Christer Alenius, då tävlande för Lycksele, först till sista kontrollen på sista sträckan. Tätt i hasorna hade han OK Björkens Bertil Esberg. Så var ordningen när de två temperamentsfulla herrarna brakade in i ett buskage längs snitseln mot målet – men ut ur buskaget kom Bertil Esberg först! Det har enda åsyna vittnet – Jonny Granlund, Skellefteå OK – berättat.

Att det hänt något dramatiskt förstod publiken först när de båda herrarna svängde in på upploppet. En tystlåten och segersäker Bertil hade en gallskrikande Christer flåsande i ryggen:
– Jag ska mörda re din jäkel!!

Ett år senare var det dags igen. Då gick budkavle-DM i Sörböle söder om Umeå. Det blev en hård kamp mellan OK Björken och Skellefteå OK – som förstärkt sitt lag med Christer Alenius! Trots förstärkningen var det ändå OK Björkens slutman i andralaget, Lennart Forsberg, som stämplade först vid näst sista kontrollen. Halvvägs till sista kontrollen mötte han Skellefteå OK:s slutman – Jonny Granlund!

Ett år efter dramatiken i Finnforsfallet såg Jonny fram mot mötet... istället för att ge plats för mötande trafik valde han att med spänd bringa och full kraft frontalkrocka. Det lyckades!

Lennart föll ner i ett dike och han tappade sin karta... innan han fått ordning på sina pinaler var Jonny förbi!!! De hetsiga herrarna stämplade trots incidenten praktiskt taget samtidigt vid sista kontrollen – Jonny var visserligen steget före men Lennart hade inte gett upp. När han såg publiken bestämde han sig för att löpa förbi!

Det gillade inte Jonny – som la in en kraftfull armbågstackling! I hockey brukar sådana ge två minuters utvisning, i Sörböle blev det bara tre sekunder, det försprånget fick Skellefteå OK när Lennart stöp ytterligare en gång – mer behövdes inte för att Skellefteå OK skulle vinna det året.

Helt utan kontroll
Några år in på 60-talet arrangerade IFK Umeå junior-DM i skidbudkavle med start i Sjömellantjälen. Med laget Hans-Olof Forsberg, Leif Öhman och Gunnar Janze vann arrangörsklubben tävlingen – som kanske avgjordes redan på startlinjen?!

Där delades kartor med inritade banor ut, men många löpare såg trots den servicen mycket tveksamma ut – allra mest tvekade Vännäs OK:s Mats Löfgren som tappade flera minuter i startögonblicket. Han vecklade ut den gamla backstreckskartan och hade plötsligt hela södra Västerbotten framför sig (det var 100.000-delskartor på den tiden)! Först då fick han hjälp av tävlingsledaren "Sigge" Forsberg från Trehörningen som sa:

– Vik ihop kartan som den var från början. Då ser du en startplats och en målplats! Det är dit du ska åka, det finns inga kontroller!

Satt i snön
Jag tror att det var på vintern 1967 som IFK Umeå arrangerade DM i skidbudkavle i skogarna kring Bäcksjö? Då hade det kommit så mycket nysnö att skotrarna som skulle köra upp spåren inte kunde ta sig fram.

Henry Forsberg fick därför i uppdrag att skaffa fram bandvagnar – han slog en signal till den vänlige vildmannen Karl-Johan Karlsson och frågade om det gick för sig att IFK lånade några bandvagnar:

– Det får ni, men ring och fråga kompanichefen först, sa K-J.
Det gjorde naturligtvis Henry, och kompanichefen svarade:

– Det får ni, men ring och fråga motorofficeren först:
Det gjorde naturligtvis Henry, och motorofficeren svarade:

– Det får ni, men ring och fråga överste Allan Månsson först.

Det gjorde naturligtvis Henry, och Allan Månsson svarade:
– Klart ni får låna bandvagnar, men prata med K-J Karlsson först.

Orienterar-Rock

Stora idrottsstjärnor blir ofta ombedda att spela in skivor. Andra – mindre kända idrottsstjärnor – spelar in skivor när de själva har lust och tid...

Till den skaran hör kvartetten bakom singeln Orienterar-Rock från 1982 – inspelad mellan två träningspass i Björbo-studion, enligt baksidestexten.

Grabbarna presenterar sig kort och gott som Östling, Olsson, Emil och Westblad. Olsson och Emil var på den tiden umebor och framgångsrika orienterare i OS Svackan – det handlar med andra ord om Anders Erik Olsson och Stefan "Emil" Kallur.

De hade musikalisk talang också, klicka på skivkonvolutet om du vill lyssna på "Jonny Bråttom" – det kan ta en stund innan musiken hörs, beroende på vilken Internet-uppkoppling du har.

Stora lass med stora dass

Många funktionärer drog tunga lass när Umeå OK arrangerade Ungdoms-SM 2017. En och annan funktionär drog även ett tungt dass.

Arrangemanget fick många lovord, något skitprat hördes inte – det var bara för en yngre herre från Mellansverige som det sket sig.

När han hämtat sig från äventyret i Umeå kanske även han kan småle en smula åt sitt öde: 

Alla ungdomar hade gett sig ut på sina mästerskapsbanor, men publiktävlingen pågick fortfarande när en av klubbens flitiga funktionärer anlände till startplatsen i sin röda SAAB. De som inte visste vad han hade för uppdrag gjorde stora ögon när han backade så snett in på startvägen att bilens bakända hamnade i skogen. Men skam den som ger sig! Efter några nya försök gick bakåtsträvandena bättre. Den röda SAAB:en var på väg att hämta den kommunala toalettvagnen!

Klubbens flitige funktionär hade då ingen aning om att det just då satt en yngre herre från Mellansverige i toalettvagnen. Där satt han i godan ro i hopp om att komma ner i matchvikt lagom till starten. Men när klubbens flitige funktionär började häkta på toalettvagnen bakom sin röda SAAB, var den yngre herren måttligt road. Han var snarare omskakad, när han med ett snabbt språng – och med byxorna uppe! – lyckades hoppa ur toalettvagnen.

– Nu hade jag tur, skrattade han när han klev fram till startfunktionärerna som skickade ut honom i skogen med ett klämkäckt: Lycka till!

Allt var därmed gott och väl, trodde alla just då.
Men alla trodde fel!

Det finns nämligen många flitiga funktionärer i Umeå OK. Alla kör inte de omkring i en röd SAAB, en del vistas i skogen… men inte hur länge som helst. Några av klubbens flitiga skogsfunktionärer bestämde sig plötsligt för att börja plocka in kontrollerna. Det var väl kontrollbehovet som pockade på!? Och vilka kontroller var det som plockades in först av allt? Jo, de kontroller som den yngre herren från Mellansverige var på väg till!

Det sket sig m a o för mannen från Mellansverige.
Det var bara i toalettvagnen han inte fick skita.


Senast ändrad 19 september 2017