Kartor
Gamla kartor är som gamla fotografier – de väcker gamla minnen till liv. Här presenteras några kartor från länet som för inte så länge sedan ansågs vara orienteringskartor av hög kvalitet:

Backstreckskartan
Backstreckskartan hade inga höjdkurvor, den åskådliggjorde höjdskillnader med streck (backstreck). De första orienteringskartorna hade ofta skalan 1:100.000 – en millimeter på kartan var 100 meter i terrängen. När orienteringssporten kom till Umeå på 20-talet användes denna karta.

Orrings kartor
Som den stadsingenjör han var (i Umeå) intresserade sig tennisspelaren ”Nicke” Orring även för kartor – hans kartbilder av trakterna kring Röbäck och Umåker var mycket mer lättlästa än Generalstabens gamla backstreckskartor. Så här beskrev “Nicke” Orring terrängen kring Röbäck 1951.

Umekartan
IFK Umeås ”Umekarta” från 1956 var Sveriges första egenritade klubbkarta (rätta mig om jag har fel!). Nils-Bertil Nilsson hette mannen bakom verket – han flyttade sedan till Växjö. Umekartan var ett s k grönsaksblad i skala 1:50.000. Den omfattade området Hissjö-Ersmark-Gimonäs-Stöcksjö-Hissjö! Så här kunde en träningsorientering i mitten av 60-talet se ut på den kartan!

SM-kartan 1961
När IFK Umeå arrangerade SM 1961 var det första gången ett svensk mästerskap avgjordes på en egenritad klubbkarta. Återigen var det Nils-Bertil Nilsson som höll i kamratklubbens kartarbete. Tävlingen avgjordes nere i Sunnansjö i Nordmalings kommun. Gunnel Börjesson, Lindome, vann damklassen. Bertil Norman, Hedemora, vann herrklassen före Pontus Carlsson, Mullsjö. Bertil och Pontus startade samtidigt(!) men sågs nästan aldrig under hela loppet. (Här kan du se en uppförstorad karta, hämtad från Skärmen 1962. Tätlöparnas vägval är inritade).

Andra kartor
Det finns många andra kartor som också doftar nostalgi för oss som hållit på och orienterat i många år. Några olika exempel:

Tupplidenkartan är från 1954

Berttjärnkartan från 1956, var det första s k grönsaksbladet, men så mycket grönt fanns det inte på den kartan!

Stöcksjökartan i skala 1:50.000 användes första gången på Tegspropagandan 1960. Den inritade banan är från en träningsorientering vid ett senare tillfälle.

IKSU:s karta från Gimonäs är från 1970. Kolla skalan! Den inritade banan är en del av Tvåmannakavlen

Senast ändrad 1 juli 2004