Kluriga orienteringsfrågor (12)

Här kommer 13 nya orienteringsfrågor. Den här gången är frågorna en hyllning till Västerbottens Orienteringsförbund som fyller 50 år i år. Jubileumsskriften ”50 år åt skogen” innehåller som sig bör många bilder från förr. I den här frågeomgången har jag därför nästan bara använt bilder som inte finns i boken.

När du besvarat frågorna kan du kolla hur många rätt du har genom att klicka på "RÄTTA", längst ner på sidan.

Förutom att du då ser vilka svar som är korrekta och vilka som är felaktiga, kan du även klicka fram historien bakom varje fråga! Det finns mycket roligt att berätta...

Till dig som lyckas få 13 rätt, lovar jag att skicka min limerickbok ”Kända västerbottnickar” – den berättar om kända västerbottningar utan att berätta om en enda orienterare!

Tala gärna om hur många frågor du svarat rätt på!

Du som har lust kan även ge dig i kast med gamla frågor.
Kluriga frågor (1)
Kluriga frågor (2)
Kluriga frågor (3)
Kluriga frågor (4)
Kluriga frågor (5)

Kluriga frågor (6)
Kluriga frågor (7)
Kluriga frågor (8)  
Kluriga frågor (9)
Kluriga frågor (10)
Kluriga frågor (11)


Flest rätt hittills:
1) Lena Timner, 10 rätt
2) Kjell Hemmyr, 8 rätt
3) Gunnar Timner, 7 rätt

 

Senast ändrad den 6 mars 2006


FRÅGA 1
Halvard Nilsson, Skellefteå OK, är utan jämförelse Västerbottens framgångsrikaste orienterare genom tiderna. Bilden till höger togs då Halvard just vunnit sitt första DM-tecken som senior. Vilken DM-tävling var det?

DM individuellt 1956

DM i budkavle 1956

DM i fälttävlan1956FRÅGA 2
Idrottsplatsen Skogen har förändrats en hel del under årens lopp. Vilket år såg den ut så här? Klicka på bilden om du vill se en större variant!

1941

1951

1961

FRÅGA 3
Bilden ovan föreställer en merittyngd västerbottning – som andra norrlänningar kanske hellre kallar gästriking eller medelpading!?
Vilket av nedanstående påståenden skulle kunna stå på hennes meritlista?


Trea på DM 1963

Trea på SM 1964

Trea på OS 1964


FRÅGA 4 
Kjell Hemmyr, Tegs SK, springer mot målet och en tredje plats i klassen för äldre pojkar vid Tegspropagandan 1961. Det var några år sedan – nu är meritlistan mycket längre. Faktum är att Kjell och hans grabbar Anders och Peter i ett avseende är lika meriterade.


Alla tre kan kalla sig Stora Grabbar

Alla tre har blivit norrändska mästare

Alla tre har vunnit dag-, natt- och kavle-DM på samma årFRÅGA 5
I början av 60-talet använde många sig av kartfodral bestående av en masonitbit och några gummisnoddar. Det gjorde även segraren bland yngre pojkar på Tegspropagandan 1961. Fyra år senare utsågs samma grabb till Sveriges bästa junior i en helt annan gren. Vilken?

Ishockey

Boxning

LängdåkningFRÅGA 6
Året är 1975 och den unge mannen på bilden är 9 år – trots sin ringa ålder vinner han klassen för pojkar upp till 12 år när Hofors arrangerar sin vårtävling. Några år senare är han landslagsman i en helt annan gren – vilken?

Curling

Badminton

Innebandy


FRÅGA 7
Gunnar Lillieroth, Vännäs OK, fångad på bild av Bert-Åke Hällberg vid Tegspropagandan i Klabbåsterrängen 1985. Gunnar kan med ålderns rätt kalla sig pionjär och profil. Meritlistan är lång. Vilken av nedanstående bedrifter kan Gunnar stoltsera med?

Har sprungit 25 maror i 25 länder

Har varit världsmästare i orientering

Har varit svensk mästare i simhopp


FRÅGA 8
1977 utsågs denna bild till ”Årets orienteringsbild” av Skogssport. Den föreställer som ni ser Hans Ferdén, OK Björken, när han spurtar mot målet på Skellefteå OK:s tävling. Nu undrar vi – vem var det som anmälde bilden till Skogssports tävling?

Hans Ferdéns fru

Fotografen Erland Segerstedts fru

Frun till mannen som biter i gräset

FRÅGA 9
Elis Gottfridsson var på sin tid en tystlåten ledarprofil i IFK Umeå. Här ger han sig ut i Åseles skogar när DM avgörs 1963. Några år senare – 1968 – får han ett annorlunda mottagande av speakern Bert-Åke Hällberg när Tegspropagandan avgörs vid Tupplia. Vad sa Bert-Åke?

Här kommer Elis Gottfridsson. Han ser ut att ha bråttom till toaletten!

Här kommer Elis Gottfridsson. Man kan tro att han heter Rolf!

Har ni sett någon människa som liknar en älg mer än Elis Gottfridsson?

FRÅGA 10

Umekartan var på sin tid en mycket uppskattad karta i skala 1:50.000. Här syns ett snitt från Nydalaterrängen med några kontroller från Skogsluffen 1968 inritade. I det området fanns det en kontrollpunkt som hade rykte om sig att särskilt svår. Vilken av de blå ringarna var alla orienterares skräckkontroll?


Myren mellan 29 och 30

Sänkan mellan 36 och 38

Bergknallen mellan 37 och 38FRÅGA 11
Berttjärn-kartan i skala 1:50.000 var länets första "grönsaksblad" – men så mycket grönt fanns det inte på kartan när den användes första gången vid Umeträffen 1956. Varför kan man undra?

Allt som skulle tryckas i grönt råkade bli gult

Tryckeriet kunde bara trycka två färger, det blev brunt och svart

Arrangörerna var så sent ute att de hämtade kartorna innan det gröna trycket kommit på plats
FRÅGA 12
Orientering har inte alltid varit en idrott för både män och kvinnor. Ovanstående klipp är hämtat från ett referat av en DM-tävling i Västerbotten. När tror du orienteringsreportrarna formulerade sig på det viset?

1932

1942

1952FRÅGA 13
Umeå OK har haft stora framgångar med kampanjerna Skoj-på-hoj och Dra-åt-skogen. 2005 sålde man flest paket i hela landet! Att satsa på fasta kontroller är dock inget nytt påfund. Läs artikeln här intill – klicka på texten och du får se en lättlästare variant. Vilket år tror du artikeln publicerades?

1939

1949

1959


RÄTTA TÖM