Kluriga orienteringsfrågor (14)

Här kommer 13 nya orienteringsfrågor – nu med fyra svarsalternativ! På varje fråga ska ett alternativ väljas bort. Vilka ”de felande länkarna” är kan alltid diskuteras – men i det här fallet är det givetvis mina grumliga tankar som ska betraktas som de rätta!?

Precis som förra frågeomgången rör det sig även nu om en hyllning till 50-åringen Västerbottens Orienteringsförbund. Ni som var med på jubileumsmiddagen – och fortfarande har minnet i behåll – bör kunna svara rätt på många frågor!

När du besvarat frågorna kan du kolla hur många rätt du har genom att klicka på "RÄTTA", längst ner på sidan.

Förutom att du då ser vilka svar som är korrekta och vilka som är felaktiga, kan du även klicka fram historien bakom varje fråga! I den här frågeomgången handlar det kort sagt om min högst personliga åsikt om vad som ska betraktas som rätt svar.

Till dig som bara får ihop 1, 2 eller 3 rätt lovar jag att skicka jubileumsboken ”50 år åt skogen”. Där finns en hel del att studera.

Här kan du tala om hur många frågor du svarat rätt på!

Du som har lust kan även ge dig i kast med gamla frågor:

Kluriga frågor (1)
Kluriga frågor (2)
Kluriga frågor (3)
Kluriga frågor (4)
Kluriga frågor (5)

Kluriga frågor (6)
Kluriga frågor (7)
Kluriga frågor (8)  
Kluriga frågor (9)
Kluriga frågor (10)
Kluriga frågor (11)
Kluriga frågor (12)
Kluriga frågor (13)Flest rätt hittills:
1) Gunnar Timner, 13 rätt
2) Kjell Hemmyr, 11 rätt
2) Lena Timner, 11 rätt
4) Anders Fries, 9 rätt
5) Tjelvar Otterbjörk, 7 rätt
6) Åsa Lindqvist, 4 rätt
6) Björn Sandström 4 rätt

 

Senast ändrad den 3 december 2007


FRÅGA 1
Fyra framstående orienteringsledare från Västerbotten – men vem i denna ledarkvartett har hamnat i fel sällskap?

Stig W Ekman

K H Wikström

Gunnar Timner

Signar Eriksson
FRÅGA 2
Budkavlar ger lagkänsla – men ett av nedanstående evenemang tävlar i en klass för sig. Vilken tävling hör inte hemma i sällskapet?

Tvåmanna

Femmanna

Tiosnåret

Omväxlingen
FRÅGA 3
Västerbottens stora orienteringsframgångar kan även skrivas som årtal. Men ett av nedanstående årtal förefaller arrangerat. Vilket?


1956

1961

1965

1989

FRÅGA 4 
Fyra orienterare från Västerbotten med stora framgångar redan som juniorer – men en av dem hörde inte hemma i omgivningen när det begav sig. Vem har gått vilse?


Halvard Nilsson

Clas Fries

Anders Olsson

Stefan Kallur

FRÅGA 5
Fyra framstående orienteringsklubbar från länet, men en av specialklubbarna är speciell på sitt eget sätt. Vilken klubb kan inte kalla sig nummer ett?


Skellefteå OK

Vännäs OK

OK Björken

Umeå OKFRÅGA 6
Fyra av landets framgångsrikaste orienteringsdamer genom tiderna... det är faktiskt bara en av världsmästardamerna som aldrig har tävlat för en västerbottnisk klubb. Vem saknar den klubbkänslan?

Ulla Lindkvist

Annichen Kringstad

Arja Hannus

Karolina A Höjsgaard
FRÅGA 7
Skillnader kan vara stora innan man lägger märke till dem. Vilket orienterande syskonpar är det som skiljer sig från mängden?

Martin Olofsson och Margareta Yttergren

Lena Timner och Eva Feil

Anders Hemmyr och Peter Hemmyr

Håkan Lundmark och Martin Lundmark

FRÅGA 8
Orienteringstävlingar kan ha roliga namn – så var det i alla fall förr i tiden. Men vilken av dessa tävlingar borde söka sig annat sällskap?

Uggleträffen

Midnattsträffen

Träslaget

Nattskärran


FRÅGA 9
Mästare har för vana att bli först. Men mästare bemästrar inte allt. En i nedanstående kvartett var inte alls först. Vem då?

K G Karlsson, Spöland

Martin Olofsson, Teg

Halvard Nilsson, Skellfteå

Patrik Martner, IFK Umeå
FRÅGA 10
År, år och åter år... när Västerbottens Orienteringsförbund fyller 50 skrivs årienteringshistoria! Kavla upp ärmarna och räkna ut vilket årtal som har en annan historia.

1961

1964

1981

2005


 

FRÅGA 11
Fyra framstående skidorienterare som alla varit svenska seniormästare. En av mästarinnorna är mer västerbottning än det andra – det är inte alltid så lätt som man tror att upptäcka vem som skiljer sig från mängden.

Marianne Bogestedt

Ingrid Wiklander

Arja Hannus

Stina Grenholm

 

FRÅGA 12
Många journalister har bevakat västerbottnisk orientering under årens lopp. Ingen har varit den andre lik. Vilken av nedanstående ordbrukare skulle kunna föräras ett ”skiljetecken”?

K H Wikström

Alvar ”Lia” Johnson

Sixten ”Six” Jonsson

Tjelvar Otterbjörk

 

FRÅGA 13
Att ta sig till orienterings-DM var förr i tiden en stor prövning. Rådhustorget eller järnvägsstationen var ofta samlingsplats, men därifrån och ut i skogen krävdes särskilda fortskaffningsmedel. Bland alla tänkbara färdsätt anges här också ett otänkbart. Vilket färdsätt tyder på att frågekonstruktören är ute och cyklar?

Hästskjuts 1924

Tåg 1932

Båt 1939

Cykel 1943
RÄTTA TÖM