Kluriga orienteringsfrågor (7)

Här kommer 13 nya orienteringsfrågor. Den här gången är det riktigt svårt! Det krävs både orienteringskunskaper och släktkännedom om man vill ha många rätt på frågorna.

När du besvarat frågorna kan du kolla hur många rätt du har genom att klicka på "RÄTTA", längst ner på sidan.

Förutom att du då ser vilka svar som är korrekta och vilka som är felaktiga, kan du även klicka fram historien bakom varje fråga!

Till dig som vid första försöket lyckas få 13 rätt, lovar jag att skicka min limerickbok ”Kända västerbottnickar” – den berättar om kända västerbottningar utan att berätta om en enda orienterare!

Tala gärna om hur många frågor du svarat rätt på!

Du som har lust kan även ge dig i kast med gamla frågor.
Kluriga frågor (1)
Kluriga frågor (2)
Kluriga frågor (3)
Kluriga frågor (4)
Kluriga frågor (5)
Kluriga frågor (6)

Flest rätt hittills:
1) Thomas Eriksson, 11 rätt
1) Lena Timner, 11 rätt
1) Per Magnusson, 11 rätt
4) Kjell Hemmyr, 10 rätt
4) Tord Renström, 10 rätt
6) Tjelvar Otterbjörk, 9 rätt
7) Anders Fries, 8 rätt
7) Åsa Lindqvist, 8 rätt
7) Peter Näsholm, 8 rätt
10) Per Svantesson, 7 rätt
10) Mats Klingvall, 7 rätt


Senast ändrad den 27 februari 2005

FRÅGA 1
Under de första åren som DM i orientering anordnades i Västerbotten, gjordes många arrangörsmissar. Missar som tvingade fram många omtävlingar, ibland borde t o m omtävlingarna ha omtävlats! Ett misstag upprepades oftare än andra. Vilket?

Felaktigt utställda kontroller

Felaktigt utställda kontrollanter

Felaktigt utställda segercheckar

FRÅGA 2
1944 fick kvinnliga orienterare för första gången tävla om DM i Västerbotten. Men vilket år deltog damer för första gången på Västerbottens DM-tävlingar?

1935

1944

1946

 

FRÅGA 3
Yngve Emanuelsson var på sin tid en stor orienteringsprofil. Redan 1930 debuterade han på DM – och långt in på 60- och 70-talet var han fortfarande aktiv som ledare. Vi som minns Yngve minns honom framför allt som IFK:are (han hann även med att vara revisor åt OK Björken). Men vilken klubb sprang Yngve för under sina allra första orienteringsår?

Grubbe IK

Umeå IK

Skellefteå AIK


FRÅGA 4 
Tage Bergström är en annan gammal IFK-profil. Få vet väl idag att han inledde sin karriär i Umeå med att bli svensk mästare i skidstafett för IFK Kalix ute på Umåker 1952. Än färre känner till att en av hans döttrar, Lena, idag anses vara en av landets skickligaste inom sitt yrkesområde. Vad har hon på meritlistan?

Hon har vunnit kock-SM

Hon är framgångsrik formgivare

Hon är programutvecklare åt Bill Gates

 

FRÅGA 5
Att Peter Hemmyr är bäst i familjen som orienterare råder det knappast någon tvekan om – men hur står han sig i konkurrensen när det gäller andra idrotter? Vilken Hemmyr har sprungit Lidingöloppets 30-kilometersbana på snabbaste tid?

Kjell Hemmyr

Anders Hemmyr

Peter Hemmyr

 

FRÅGA 6
Våren 2005 blir det SM-tävlingar i Umeå-trakten. Då arrangerar Umeå OK lång-SM och IFK Umeå sprint-SM. De tävlingarna äger rum 44 år efter de första SM-tävlingarna i vårt län. Vilken (eller vilka) klubbar arrangerade SM i orientering 1961?

IFK Umeå och I 20 IF

IFK Umeå

IFK Umeå, Tegs SK och Umedalens IF


FRÅGA 7
Den lille gossen på bilden till höger tillhörde publiken på en orienteringstävling när han fotograferades. Nu har gossen vuxit och blivit stor, nu kan han orientera själv! Vem är det?

Björn Johansson

Thomas Eriksson

Torbjörn Yttergren


FRÅGA 8
Henry Forsberg var en av förgrundsgestalterna i OK Björken – men någon duktig orienterare var han inte. Tvärtom!!! Däremot tillhörde han världseliten(!) i ett annat sammanhang – en hobby som han ägnade sig åt innan orienteringsintresset tog över. Vilken hobby var det?

Henry spelade bridge

Henry skapade schackproblem

Henry löste korsord

 

FRÅGA 9
Clas, Anders och Agneta Fries hade en rikskänd morfar vid namn HS Nyberg. Han var inte orienterare, han var orientalist. Skämtsamma studenter kallade honom "professor i idiotiska språk". När Afton-Tidningen i slutet av 40-talet presenterade de 100 mest kända svenskarna fanns HS Nyberg med som nummer 42, mellan Harry Martinsson och Ivar Lo-Johansson. Afton-Tidningen berättar också en historia om HS Nyberg, som avslutas med någon av nedanstående meningar:

– Antingen är det Den Lede själv eller också är det HS Nyberg.

– I restauranger ska man få mat i munnen, inte musik i öronen.

– Uppsala behöver en stadskarta, så att studenterna hittar när de kryper hem den 1 maj.

 

FRÅGA 10
Assar Rönnlund ställde upp på sitt första SM i skidorientering 1971. SM:et avgjordes i Alfta och Assar höll på att göra sensation. Han ledde efter 18 km, men föll sedan tillbaka och blev tolva. Varför gick det som det gick, enligt Assar?

– Jag är en gammal skidkung, det hade gått bättre om jag varit en ung skridskokung.

– Ja blev ba trött, ja våsch int lyft arma å staka

– Jag hittade in i samhället, men inte ut ur det.FRÅGA 11
1929 sprang en av de berömda Kjellström-bröderna – Björn – DM-tävlingarna i Västerbotten utom tävlan och utan att vinna. Fyra "riktiga" västerbottningar var snabbare. Några år senare, 1934, gav Kjellström ut ”Orienteringssportens grunder”. Bland den utrustning som orienteringen kräver – enligt den skriften – finns ett idag bortglömt hjälpmedel.

Missvissningsregulatorn

Kartvinkelmätaren

Generalstabens teckenappendix

 

FRÅGA 12
OK Björken var Umeås allra första specialklubb i orientering. Men vilken klubb var Västerbottens första specialklubb i orientering?

Högåkers OK

Vännäs OK

Skellefteå OK

 

 

FRÅGA 13
Idag byter orienterare klubbtillhörighet lite hur som helst (tycker i alla fall de lite äldre orienterarna). Men faktum är att klubbyten förekommit förr. Vilken västerbottnisk orienterare har – med karta och kompass – representerat flest västerbottniska klubbar?

Clas Fries

Christer Alenius

Signar Eriksson


RÄTTA TÖM