Kluriga orienteringsfrågor (8)

Här kommer 13 nya orienteringsfrågor, som alla är egotrippade. De handlar inte om några historiska stordåd, de handlar bara om Lennart Forsbergs försök att ta sig fram i skogen. Riktigt värdelöst vetande med andra ord. Många rätt är därför inget tecken på god orienteringskunskap. Det tyder bara på vissa insikter om de tokigheter och krokigheter som alla kan drabbas av i skogen.

När du besvarat frågorna kan du kolla hur många rätt du har genom att klicka på "RÄTTA", längst ner på sidan.

Förutom att du då ser vilka svar som är korrekta och vilka som är felaktiga, kan du även klicka fram historien bakom varje fråga! Förhoppningsvis drar du då ibland på munnen...

Till dig som vid första försöket lyckas få 13 rätt, lovar jag att skicka min limerickbok ”Kända västerbottnickar” – den berättar om kända västerbottningar utan att berätta om en enda orienterare!

Tala gärna om hur många frågor du svarat rätt på!

Du som har lust kan även ge dig i kast med gamla frågor.
Kluriga frågor (1)
Kluriga frågor (2)
Kluriga frågor (3)
Kluriga frågor (4)
Kluriga frågor (5)

Kluriga frågor (6)
Kluriga frågor (7)

Flest rätt hittills:
1) Clas Fries, 8 rätt
1) Kjell Hemmyr, 8 rätt
1) Tord Renström, 8 rätt
4) Peter Näsholm, 6 rätt
5) Mats Klingvall, 5 rätt
5) Anna Karin Nilsson, 5 rätt


Senast ändrad den 19 januari 2005

FRÅGA 1
Det var träningstävling på grusåsen vid Kullavägen, någon gång 1959 eller 1960. Jag, Lennart Forsberg, deltog inte, men IFK-ledaren Halward Öhman tyckte att vi båda skulle träna kompassgång till ett inägohörn väster om vägen. Vi måttade oss fram från tall till tall – och plötsligt skymtade jag det rödvita snitselpapperet vid kontrollen.. jag blev förstås glad, men glädjen grumlades av en kraftig dunk i ryggen och Halwards röst som sa... ja, vad sa Halward?

Stå still! Låt älgen passera!

Släng dig i backen! Vi gömmer oss!

Gasa för tusan! Gasa!!!

FRÅGA 2
Gulsot blev orienterarsjuka i början av 60-talet. 1962 hade så många smittats att vårsäsongen ställdes in. Först i juni fick orienterarna börja träningstävla – under förutsättning att inga föreningsgemensamma träningstävlingar anordnades. Hur löste umeklubbarna det?

IFK startade kl 17, Teg kl 18 och Umedalen kl 19

IFK sprang på tisdagar, Teg på onsdagar, Umedalen på torsdagar

Alla sprang som vanligt, men resultatlistorna redovisades klubbvis

FRÅGA 3
Valter Viktorsson var på sin tid (i skarven mellan 50-tal och 60-tal) en av länets bästa orienterare. När han berättade vad som hände vid SM i nattorientering 1956, förstod Lennart Forsberg att orientering var en mycket speciell sport. 1956 avgjordes natt-SM på Gotland. I förutsättningarna ingick att alla löpare måste åka färja till Visby. Men Valter hade i jobbet tagit flyget till ett Volvo-möte i Visby några dagar före tävlingen. Vilka konsekvenser fick det?

Valter diskvalificerades

Valter förbjöds starta

Valter tvingades ta färjan till fastlandet, för att sedan ta färjan tillbaka till VisbyFRÅGA 4 
När något dramatiskt hänt i vida världen, är det lätt att minnas vad man gjorde i det ögonblicket. Vad sysslade IFK Umeås orienterare med när president Kennedy mördades?

Rensade mossa på Gammliavallen

Rensade blåbär i Gammliaskogen

Rensade Gammlia från taggtråd

 

FRÅGA 5
Henry Forsberg, ledare i IFK Umeå och OK Björken, passerade sin första mållinje på Midnattsträffen, när Vännäs OK arrangerade sin tävling vid Hemberget 1960. Som den skojare han var, hade Henry dagen till ära klätt ut sig. Till vad då?

En björk

En apa

En orienterare

 

FRÅGA 6
OK Björken skulle delta i en kavle i finska Lappland 1971. Tävlingen gick utanför Pudasjärvi. Det tog tid att köra dit. Starten skulle gå klockan 10 och Björken-löparna kom fram några minuter över 10! Stressade var de, men det var en stress som övergick till förvåning... förutom några enstaka hammarslag var samlingsplatsen tyst och öde. Varför?

Tävlingen hade avgjorts för sju dagar sedan

Björken-löparna anlände sju timmar för tidigt

Björken-löparna hade kört till fel Pudasjärvi


FRÅGA 7
Det var skidorientering i Lycksele en tidig januaridag 1968. Efter tävlingen stod Lennart Forsberg i Tannbergsskolans varma dusch, i grannbåset stod Hans Ferdén – han inte bara tvålade in sig, han gnuggade ögonen också. Febrilt. Han gnuggade och han tänkte... jag vad tänkte Hans när han sneglade mot grannbåset:

– Helvete... karln är ju vanskapt!

– Nu djävlar har det varit kallt!

– Jag ska beställa tid hos optikern.


FRÅGA 8
Heltäckande klädsel är bra att ha. Men visst händer det att en och annan bryter mot klädselregeln. Lennart Forsberg var inte heltäckande när han nådde målet på budkavle-DM i Vännäs 1978. I vilket avseende var klädseln bristfällig?

Han kom i mål med bar överkropp

Han kom i mål utan strumpor och skor

Han kom i mål utan byxor

 

FRÅGA 9
Evenemang kommer och evenemang går. En del av evenemangen har folk med efternamnet Forsberg legat bakom. Evenemang som nu gått till de sälla skogsmarkerna... borta är Julorienteringen, 10-snåret, Björkslingan, Blå snåret. Borta är också det evenemang som kanske hade kunnat bli det allra största. Vilket?

Umeloppet

Sävargårdsluffen

Umeå Runt

 

FRÅGA 10
Orientering är en fängslande sport. Lennart Forsberg tävlade en gång i skogarna mellan Helsingfors och Åbo, utan att ha någonstans att övernatta mellan tävlingarna. Han hakade därför på några finskspråkiga orienterare. – Jag får säkert rum, där de får rum, tänkte han. Men vad hände?

Han blev inlåst i ett fängelse

Han blev inlåst i en duschkabin

Han blev inlåst i ett kylskåpFRÅGA 11
1968 tänkte Lennart Forsberg springa 5-dagars för första gången. På den tiden sa man 5-dagars – inte O-ringen. Men det blev ingen start. Några veckor före resan till Borås blev han skadad på en träningstävling. En grov kvist gick genom skon och rakt in i en tå! I nödens stund stoppade Lennart en bil i Tjälamark, och bad om skjuts till akuten. Damen som körde bilen bjöd på en hissnande upplevelse. Vad hände?

Hon la bilen i diket vid Lantbruksskolan

Hon la sig på signalhornet mellan Västerslätt och Haga

Hon la sig i vänster körfält, trots att det rådde högertrafik

 

FRÅGA 12
Det förekom många offentliga möten innan OK Björken bildades på vårvintern 1969. För- och nackdelar med en specialklubb ventilerades. En av dem som tog till orda var ”Lia” Johnson, skidledare, journalist och IFK:are. Han riktade sig till de unga och sa med myndig stämma:

Ungdomar! Kom ihåg två saker: kom alltid ihåg vad era föräldrar heter – och kom ihåg vad idrottsföreningens ordförande heter.

Ungdomar! Kom ihåg två saker: kom ihåg att IFK Umeå introducerade orienteringen i Umeå. Och kom ihåg att IFK Umeå är den enda klubb i stan, som är erkänd i hela världen.

Ungdomar! Kom ihåg två saker: kom ihåg att valet av idrottsförening är lika viktigt som valet av äkta hälft. Och kom ihåg att den äktenskapliga föreningen skall vara lika trofast som kärleken till den bästa av idrottsföreningar.

 

 

FRÅGA 13
När orienterings-DM avgjordes i Överboda 1975 var det inte meningen att Lennart Forsberg skulle vinna – men nära var det. Han ledde vid första radiokontrollen, han hade tätkänning vid den andra, men sedan... Med mindre än en kilometer kvar tog det roliga slut. Varför?

Han tappade kartan

Han tappade förståndet

Han tappade orken


RÄTTA TÖM