Vissa missar ska man skratta åt
Alla orienteringstävlingar går inte som man tänkt sig – och alla missar kan inte skyllas på kartan och banläggaren!? En del missar är självförvållade – och i eftertankens bleka sken riktigt roliga...

Vatten i knäna
Det var i början av 60-talet och nattorientering i skogarna vid Uttersjöbäcken på en karta i enbart svart tryck. Hans-Olof Forsberg gjorde sina vägval på säkerhet och satte fart mot en åker (markerad som ett vitt fält).

– Väldigt vad det måste ha regnat här, tänkte Hans-Olof när han kom fram och blev blöt om fötterna. Men han fortsatte – tills han stod med vatten upp till knäna!

Då insåg han sitt misstag. Den vitfärgade åkern var ingen åker. Det var en sjö!!!

Dyngblöt
Häxjakten heter en klassisk nattorientering i Skara-trakten. Umeå OK:s Thomas Eriksson har ett doftrikt minne från den tävlingen. Ett år hamnade han i en riktig surmyr, trodde han... för varje steg som han tog, sjönk han djupare ner, till slut föll han framstupa – då tog han sig naturligtvis för med armarna, men "surmyren" var inget att lita på. Armarna – och kartan och kompassen – sjönk ner i underjorden... till slut stötte Thomas huvudet i det mystiska underlaget... och då insåg han att surmyren inte alls var en surmyr. Det var en gödselhög!!!

De starka dofterna fick Thomas att för ett ögonblick släppa greppet om kartan, men Thomas är inte den som ger sig i första taget... han grävde fram kartan på nytt och fortsatte sitt lopp – utan att under resten av loppet behöva trängas med andra löpare...

Ibland skiter det sig...
De som lärde sig orientera på 60-talet fick också lära sig ett säkert sätt att ta sig till sista kontrollen. Genom att ta ut kompassriktningen mot sträckan mellan sista skärmen och målet hamnade man på målsnitseln och kunde den vägen ta bakspåret till sista stämpeln.

Den tekniken använde Jan-Erik Rosenberg, IFK Umeå, en gång i norra Västerbotten, men det gick inte riktigt som han tänkt sig. Visst träffade Jan-Erik snitseln och visst tog han bakspåret upp till sista skärmen – trodde han! Först när snitseln tog slut insåg han sin fadäs. Där fanns ingen kontroll! Jan-Erik hade träffat fel snitsel. Det rödvita kräppapperet ledde inte till någon kontroll, det ledde till damernas latrin!

Senast ändrad 29 juni 2003