Spikrätt – eller spikrakt åt skogen?
Alla orienterare drömmer om att spika kontrollerna – men för många orienterare stannar det vi drömmar. De som aldrig spikar, kanske springer spikrätt åt skogen...

Men varifrån kommer själva uttrycket... vem spikade kontrollerna allra först? Säg det den som vet – i väntan på kloka ord från någon som verkligen vet, får du ge dig till tåls med mina privata funderingar.

Det är inte bara orienterare som spikar.
Bangolfaren kan slå en spik.
Travfantasten kan satsa på en spik.
Handbollsmålvakten kan spika igen...

Allt spikande har naturligtvis inte samma ursprung. Men för oss orienterare är det bara ett slags spikande som intresserar...

Kan ordet ha med ”spikrakt” att göra?
– Men man kan ju spika en kontroll utan att gå spikrak kompassgång, invänder kanske någon?
Och visst ligger det något i det, men när begreppet skapades var det nog bara stenhård kompassgång som gällde?

Utan att verkligen veta, gissar jag att begreppet föddes någon gång på 30-talet. Det dröjde ytterligare några år innan begreppet hamnade i tryckt text.

Jag råkade få ögonen på en propagandabroschyr från 1943, Skojigt i skogen, och där finns minsann ordet "spikar" – men det var fel sorts spikar! Broschyren rekommenderade bara att man för att undvika att halka i skogen, spikar fast läderremmar under skosulorna!

Jag tror istället att det var svenska mästarinnan från 1944, Beata Björkman, som var allra först med att sätta uttrycket på pränt. Det gjorde hon när hon berättade om sitt mästerskapslopp i årsboken Skärmen 1945:

Det har även Svenska Akademiens Ordbok noterat. Så här skriver SAOB om ursprunget till vårt spikande: ”ETYMOLOGI: [sannol. till sv. slang spik , seger, förstaplats, möjl. utlöst ur ssgr ss. SPIK-SÄKER , adj. 2, i fråga om säker l. klar seger, l. SPIK-RAK , i fråga om seger vunnen gm att segraren gått rakt (o därigm snabbast) på målet) sport. i kapplöpning o. d.: vinna (klart). : ”

Det blev mycket på en gång. Nästan en akademisk avhandling... sådana spikas också – men det är en annan historia...

Senast ändrad 10 december 2003